Den lärde tänkaren Ibn Khaldun Bidrar till utvecklingen av ekonomiska idéer

المفكر العلامة ابن خلدون،  Den lärde tänkaren Ibn Khaldun

Ibn Khaldun: The Great Historian : Imam, Ahmed: Amazon.se: Böcker

يسهم في تطوير الأفكار الاقتصادية، Bidrar till utvecklingen av ekonomiska idéer

ابن خلدون (732 – 808 هـ) (1332 – 1406 م)

ملخص البحث

بدأ ابن خلدون في كتابة مقدمته في عام 775هـ أثناء إقامته في قلعة ابن سلامة ويصف لنا ابن خلدون إقامته في هذه القلعة قائلاً: (وأقمت فيها أربعة أعوام. متخلياً عن الشواغل، وشرعت في تأليف هذا الكتاب، وأنا مقيم بها، وأكملت المقدمة على ذلك النحو الغريب الذي اهتديت إليه في تلك الخلوة، فسالت فيها شآبيب الكلام والمعاني على الفكر، حتى امتخضت زبدتها وتألفت نتائجها). وقد أنهى ابن خلدون كتابة مقدمته في منتصف سنة 779هـ.

يظل ابن خلدون أحد النجوم الساطعة التي أسهمت بإغناء الحضارة وعلم الاجتماع والفكر الاقتصادي. هو الشخصية الأكثر أهمية وأثر في مجال التاريخ وعلم الاجتماع. ولكي يفهم المرء ما أنجزه ابن خلدون ويقدره، يجب أن يبحث في حياته ونظرياته وأفكاره. عاش حياته باحثاً وملهماً ساعياً للاستقرار وراغباً بالنفوذ. جاء من عائلة علماء وسياسيين وكان ينوي أن يرقى إلى مستوى التوقعات.

بحث أنجزه الأستاذ الدكتور مصطفى العبد الله الكفري باللغة العربية، ترجمة غوغل إلى اللغة السويدية.

 

Den lärde tänkaren Ibn Khaldun

Ibn Khaldun: The Great Historian : Imam, Ahmed: Amazon.se: Böcker

Bidrar till utvecklingen av ekonomiska idéer

Ibn Khaldun (732 – 808 e.Kr.) (1332 – 1406 e.Kr.)

Sammanfattning av forskning

Ibn Khaldun började skriva sin introduktion år 775 e.H. under sin vistelse i Ibn Salamas slott och beskriver för oss Ibn Khaldun sin vistelse i detta slott och säger: (Och jag stannade där i fyra år. Jag övergav mina bekymmer, och jag började skriva den här boken, och jag är bosatt i den, och avslutade introduktionen på det märkliga sätt som jag blev vägledd till i den reträtten, så jag frågade de unga orden och betydelserna på tanken, tills dess smör kom ut och dess resultat består). Ibn Khaldun skrev färdigt sin introduktion i mitten av 779 e.H.[1]

Problem med sökningen:

För forskning om det ekonomiska arvet, en inverkan på ekonomisk prestation och utvecklingsprocessen, diskuterar forskningen de ekonomiska teorierna och idéerna hos tänkaren Ibn Khaldun, med början i introduktionen till Ibn Khalduns historia, uppföljning av hans verksamhet och arbete, analys av ekonomiska idéer och kontroll och fördjupning av några av de grundläggande begrepp som Khalduns ekonomiska tänkande kretsar kring, så att vi får genom denna granskning och på djupet en korrekt uppfattning. Han framställde verkligheten i detta tänkande som det verkligen är, inte som vissa skulle vilja se det.

Forskningens betydelse:

Ibn Khaldun bidrog till utvecklingen av ekonomiska idéer, och forskning och analys i Ibn Khalduns ekonomiska teorier och idéer är ett viktigt element för att hantera utvecklingstänkandet i våra länder som står inför komplexa ekonomiska utmaningar, och denna forskning utgör ett intellektuellt ämne som inte har ignorerats under historien, vilket gör det till ett material värt att forska och studera.

Forskningens mål:

Forskningen syftar till att belysa betydelsen av Ibn Khalduns ekonomiska teorier och idéer och fokusera på hans förhållande till utveckling, och den roll han kan spela i arabländerna under nästa skede.

Hypoteser om forskning:

Flera hypoteser initieras i utarbetandet av forskningen, varav de viktigaste är:

 • Forskning och analys av Ibn Khalduns ekonomiska teorier och idéer har en positiv roll för att uppnå utveckling.
 • En del av Ibn Khalduns ekonomiska teorier och idéer har negativa och farliga effekter.
 • Ibn Khalduns ekonomiska teorier och idéer påverkar arbetets element.
 • Ibn Khalduns ekonomiska teorier och idéer är en viktig aspekt av den övergripande utvecklingsprocessen.

Forskningsmetodik:

Den historiska metoden och den deskriptiva analysmetoden kommer att användas för att studera Ibn Khalduns ekonomiska teorier och idéer, och för att klargöra deras inverkan på den övergripande utvecklingen.

Resultat:

Vikten av att diskutera och analysera Ibn Khalduns ekonomiska och sociala teorier och idéer gjorde honom till ett viktigt material för de viktigaste forsknings- och utvecklingsstudierna och ett ämne som presenterades på de mest framstående arabiska och internationella konferenserna och forumen.

Nyckelord: Ibn Khaldun, kulturarv, introduktion, ekonomisk idéhistoria.

Den lärde tänkaren Ibn Khaldun

Bidrar till utvecklingen av ekonomiska idéer

Ibn Khaldun (732 – 808 e.Kr.) (1332 – 1406 e.Kr.)

Innehåll

– Ibn Khalduns lärjungaskap och ambition: 4

– Ibn Khalduns introduktion: 5

– Ibn Khalduns ekonomiska teorier och idéer: 6

– Betydelsen av ekonomiska idéer enligt Ibn Khaldun: 7

– Khaldunidfyndigheter i kvasiekonomiska lagar: 7

– Sukka som den beskrivs av Ibn Khaldun: 8

– Ekonomi och pension under Ibn Khalduns tid: 9

– Aspekter av pension enligt Ibn Khaldun: 10

Första: Emiratet: 11

Pensionens naturliga aspekter 11

A- Jordbruk: 11

B- Industri: 12

 1. Handel: 14

– Stadier i affärsprocessen: 14

Typer av handel i vår tid: 15

– Ibn Khaldun och modern ekonomi: 16

– Slutsats: Betydelsen av Ibn Khalduns ekonomiska tänkande: 17

 

Den lärde tänkaren Ibn Khaldun

Bidrar till utvecklingen av ekonomiska idéer

Ibn Khaldun (732 – 808 e.Kr.) (1332 – 1406 e.Kr.)

Prof. Dr. Moustafa El-Abdallah Al Kafry

Abd al-Rahman ibn Muhammad ibn Muhammad, Ibn Khaldun Abu Zayd, Wali al-Din al-Hadrami al-Ishbili Ibn Khaldun, föddes i Tunis år 732 e.Kr. / 1332 e.Kr., ett centrum för lärda från hela Marocko.[2]  Ett antal andalusiska lärda kom också till henne för att undkomma de stridigheter och oroligheter som rådde där vid den tiden. Ibn Khaldun kallades ibland Hadrami efter sin farfars far, Wael bin Hajar, en jemenit från Hadramawt. [3]

– Ibn Khalduns lärjungaskap och ambition:

Ibn Khaldun utbildades av ett antal lärda och tänkare, däribland Muhammad ibn Abd al-Muhayn al-Hadrami, Muhammad ibn Ibrahim al-Abli, Muhammad ibn Bazzal al-Ansari och andra. Ibn Khaldun studerade religionens läror genom Koranen, sharia och filosofi. Sedan Ibn Khaldun var arton år gammal avstod han “tillfälligt” från att söka kunskap och började söka statliga funktioner, och anförtroddes att skriva skylten om den förbjudna sultanen Abu Ishaq i Tunisien. Ibn Khaldun anslöt sig sedan till sultan Abu Anans följe, där han hedrades i sultanens palats och utnämndes till Ulemarådet i Fez, vilket gjorde det möjligt för honom att återuppta forskning och vetenskap och att återknyta kontakten med de lärda och författare som möttes i Maghreb i Fez.

Ibn Khaldun strävade efter att uppnå de högsta positionerna, för att inte säga att uppnå själva auktoriteten. Sultan Abu Salem i Fez utsåg honom att skriva hans biografier, att skriva om honom och att skapa hans tal. Han stannade på denna post i ungefär två år, varefter han övergick till domarkåren, där han var lagom bra. Ibn Khaldun flyttade mellan Bejaia, Biskra och Tlemcen.

År 764 e.Kr. Ibn Khaldun avgick från sina poster i Fez och begav sig till Ghar Nata, där dess dåvarande sultan, Muhammad bin Yusuf bin Ismail bin al-Ahmar al-Nasri, tog emot honom och hedrade hans delegation. År 766 e.H. återvände Ibn Khaldun till Bejaia och antog hijab, den högsta positionen i staten vid den tiden, vilket motsvarar premiärministerposten i våra dagar. Han lade sedan till den största vetenskapliga positionen när han blev talare i Kasbah-moskén. (Således är allt i hans grepp och distraherar honom som han vill. [4]

– Ibn Khalduns introduktion:

Ibn Khaldun började skriva sin introduktion år 775 e.H. under sin vistelse i Ibn Salamas slott och beskriver för oss Ibn Khaldun sin vistelse i detta slott och säger: (Och jag stannade där i fyra år. Jag övergav mina bekymmer, och jag började skriva den här boken, och jag är bosatt i den, och avslutade introduktionen på det märkliga sätt som jag blev vägledd till i den reträtten, så jag frågade de unga orden och betydelserna på tanken, tills dess smör kom ut och dess resultat består).

(Han skrev sin introduktion till världshistorieförfattare under en femmånadersperiod. Detta magnifika dokument är symbolen för hans surt förvärvade visdom och erfarenhet. Han använde sin politik och hade först kunskap om folket i Marocko för att formulera många av sina idéer. Detta dokument sammanfattar Ibn Khalduns idéer om varje kunskapsområde under hans tid. Han diskuterade en mängd olika ämnen. Han skulle diskutera historia och historia. Han skulle tillrättavisa vissa historiska påståenden med kalkylerad logik. Han skulle diskutera den aktuella vetenskapen på sin tid. Han talade om astronomi och astrologi och numerologi. Han kommer att diskutera kemi, kemi och magi på ett vetenskapligt sätt. Han skulle fritt ha presenterat sina åsikter och väl dokumenterat “fakta” om den andra ståndpunkten. Hans diskussion om stamsamhällen och sociala krafter kommer att vara den mest intressanta delen av hans avhandling. Han upplyste världen med djup insikt i hur riken och civilisationer skapades och skapades. Hans tes att den ockuperade rasen alltid kommer att efterlikna erövraren i allt). [5]

Ibn Khaldun skrev färdigt sin introduktion i mitten av 779 e.H.

Till Alexandria och sedan till Kairo:

Ibn Khaldun begav sig till Alexandria år 784 e.H. och flyttade sedan till Kairo, som han beskriver med orden: (världens metropol, världens fruktträdgård, folkmassan av nationer, människoatomens amfiteater, islams iwan och kungens stol, där palats och iwaner skymtar, och skryter med sina horisonter, skolor och raviner, och belyser vetenskapsmännens roll och planeter, etc.).[6]

Ibn Khaldun bosatte sig i Al-Azhar-moskén för att undervisa studenter i kunskap, tills sultan Al-Zahir Barquq utnämnde honom år 786 e.H. till en malikisk domare, så Ibn Khaldun gjorde det med fullständig tillfredsställelse. Själen tenderade till askes i världens angelägenheter och hade för avsikt att lämna positionen som domare Malikiyah, men fortsatte i vetenskapliga positioner och undervisning, och återlämnade sedan till honom positionen som domare domare Maliki igen, och upprepade avskedanden och upprepade upprepningar flera gånger, tills han dog i denna position år 808 e.H. Motsvarar år 1406 e.Kr. Han är sjuttioåtta år gammal.[7]

– Ibn Khalduns ekonomiska teorier och idéer:

När vi diskuterar Ibn Khalduns ekonomiska teorier och idéer diskuterar vi dem ur tre aspekter:

Den första aspekten: upptäckten av mångbottnade ekonomiska teorier (från en juridisk, etisk eller vetenskaplig källa) som ingår i den introduktion som utvecklades av Ibn Khaldun.

Den andra aspekten: Den handlar om granskning och fördjupning av några av de grundläggande begrepp som Khalduns ekonomiska tänkande kretsar kring, så att vi genom denna granskning och detta djup får en korrekt uppfattning. Han presenterade verkligheten i detta tänkande som det verkligen är, inte som vissa vill se det.

Den tredje aspekten: att försöka tillämpa några Khaldunska idéer och begrepp på samtida sociala situationer, och att använda dem väl och användbart i vår tid, efter urval och urval av de lämpliga samtidigt som vi bibehåller den rent vetenskapliga formeln. Således kan vi gå bortom resan med beskrivning och analys till tillämpningsstadiet. [8]

Vi kan inte räkna den lärde Ibn Khaldun som den ende arabiske tänkaren som uppmärksammade ekonomi som ett självständigt vetenskapligt ämne, som kan förgrena sig till många grenar, inklusive handel, industri, jordbruk och finans, men som föregicks av andra tänkare. Till exempel Abu al-Fadl Ja’far ibn Ali al-Dimashqi (1100-talet e.Kr.), författare till boken “Referens till handelns förtjänster”. [9]

– Betydelsen av ekonomiska idéer enligt Ibn Khaldun:

Om vi tittar närmare på den ekonomiska idéhistorien kanske vi kan finna att Ibn Khaldun var en av de första som bestämde sig för ekonomins objektivitet och oberoende som ett ämne för bred urbanism. Om den moraliska andan och det islamiska tänkandet segrar över alla bekymmer i denna urbanism, är det en fråga om ett allmänt intellektuellt klimat. Och frågan om en filosofisk helhetssyn.

Vilka var Ibn Khalduns viktigaste upptäckter på pensionsområdet för att vi skulle kunna skriva krönikor om hans idéer och för att ge honom hans plats bland ekonomins tänkare?

– Khaldunidfyndigheter i kvasiekonomiska lagar:

De viktigaste upptäckterna av Khalduniya gjordes i de kvasiekonomiska lagarna som kan sammanfattas enligt följande:

 1. Att bevisa det ekonomiska livets objektivitet, identifiera dess grundläggande fenomen och lyfta fram ett preliminärt tillvägagångssätt för att uppfatta den ekonomiska verkligheten isolerat eller kopplat till hela den samhälleliga verkligheten.
 2. Att insistera på att det ekonomiska livet är kopplat till jorden, och detta med hänsyn till detta livs historia och grunden för dess uppkomst, samtidigt som man erkänner att det civila livet kan vara delvis oberoende av jorden, som i hög grad är beroende av mänskliga uppfinningar.
 3. Bekräftelse på att humanitärt arbete nästan är källan till all försörjning, och att jordiska ägodelar är meningslösa utan humanitära insatser. Detta sker med en indelning av verk i naturliga verk, som är produktiva verk, och onaturliga, som är verk vars ägare är beroende av att exploatera andras produktion.
 4. Att bevisa att livet utvidgar sina effekter till olika samhällsaktiviteter och områden, inklusive politik, moraliskt beteende och organisationer.
 5. Påståendet att konflikten fortsätter mellan grupper vars levebröd varierar och motsäger varandra, och detta sammanfattas i den permanenta konflikten mellan beduinerna som har en jordbruks- och pastorspension som är begränsad till det nödvändiga, och den kungliga feodalismen och de klasser runt omkring den som är beroende av den lyxiga stadspension som härrör från exploateringen av de produktiva klasserna). [10]

Khalduns intresse för att koppla samman sociala och levande fenomen och samtidigt erkänna de många kulturella, etiska, politiska, militära och ibland biologiska aspekterna av dessa fenomen var ett tydligt bevis på att han inte ville dela upp aspekterna av mänskligt liv. Han anser dock att vetenskapen om omfattande urbanism måste ha discipliner, såsom offentlig sociologi, politik, ekonomi och kultur, förutsatt att den dynamik som förbinder alla dessa områden inte förbises. Al-Omran al-Khalduni är en vetenskaplig position som är viktig i det mänskliga tänkandets historia.[11]

– Sukka som den beskrivs av Ibn Khaldun:

Sukka är sigillet på pengar som dinarer och dirham (hanteras bland människor med en järnstämpel där inverterade bilder eller ord är ingraverade och slagna på dinarer eller dirhamer, så avgifterna för dessa inskriptioner kommer ut på dem som ett rakt fenomen, efter att kalibern på det könets kontanter beaktas i dess gjutningstillstånd om och om igen, och efter att ha uppskattat dirhamerna och dinarerna med en viss korrekt vikt, kallas det, så att hantera dem är ett nummer, och om det inte uppskattas, är det en vikt att hantera dem). [12]

Ordet sukkah var namnet på tecknet, som är det järn som tas för det, och överföringen av dess inverkan, som är inskriptionerna på dinarer och dirhamer, och sedan överfördes för att göra det, och överväga att möta myntverkets behov och villkor, vilket är jobbet, så det blev en vetenskap i ländernas sedvänja. Sukkan är en nödvändig funktion för kungen, eftersom den skiljer de rena från de som är förvanskade i pengar bland folket vid transaktioner, och de fruktar bedrägeri genom att stämpla sultanen på den med de välkända inskriptionerna.

Araberna hade att göra med guld och silver och vikt, och de persiska dinarerna och dirhamerna i deras händer återfördes i sin behandling till vikten och agerades ut mellan dem, tills bedrägeriet i dinarer och dirham överdrevs, för statens ouppmärksamhet på detta, och beordrade Abdul Malik bin Marwan Al-Hajjaj, som citeras av Saeed bin Musayyib och Abu Al-Zinad, att slå på dirhamerna och skilja de förfalskade från de rena, och att år sjuttiofyra, och sa Al-Madaini år sjuttiofem, och sedan beordrades att betalas ut i alla andra avseenden år sjuttiosex, och skrev på det:  Gud är den som är ståndaktig. Sedan väktare av Ibn Habirah Irak under Yazid bin Abdul Maliks dagar, existensen av järnvägen, sedan överdrev Khalid tvingade i sin recitation, sedan Yusuf bin Omar efter honom. Det sades: den förste som slog dinarer och dirhamer Musab bin Zubair i Irak sjuttio år efter order av sin bror Abdullah när han var guvernör i Hijaz, och skrev på det på en av de två sidorna: “Guds välsignelse” och på den andra “Guds namn”, sedan bytte pilgrimerna ett år senare, och skrev på det pilgrimernas namn och uppskattade dess vikt på vad som bestämdes under Omars dagar. Detta beror på att dirhamen vägde sex duanq i början av islam, och vikten vägde en dirham och tre fjärdedelar av en dirham, så det skulle vara tio dirham med sju vikter.

När Abd al-Malik såg att man tog sukkan för att skydda de nuvarande kritikerna i behandlingen av muslimer från fusk, utnämnde han dess belopp till detta som avgjordes under Umars era, må Gud vara nöjd med honom, och tog karaktären av järn och tog ord i det inte bilder, eftersom tal och retorik är de närmaste och mest uppenbara aspekterna av araberna, även om sharia förbjuder bilder. Och när han gjorde detta, förblev han bland folket i trons alla dagar. Dinaren och dirhamen var i rundade former, och på dem stod det skrivet i parallella cirklar där Guds namn var skrivna från ena sidan i lovprisning och lovprisning, och böner för profeten och hans familj, och på den andra sidan kalifens datum och namn. Alltså abbasidernas, ubaidernas och umayyadernas dagar.

– Ekonomi och pension under Ibn Khalduns era:

Ibn Khaldun delar in verk i två typer, individuella och kollektiva, och skiljer å andra sidan mellan manuell produktion och stadsproduktion, och Ibn Khaldun diskuterade verk och klassificerade dem efter deras natur.

Vad som menas med arbete i Ibn Khalduns ögon är “för försörjningens skull” och definitionen av försörjning är (inkomsttagaren eller förvärvad från pengarna efter arbete och strävan, om den återvänder till sin ägare med nytta och får sin frukt från att spendera på hans behov). Ibn Khaldun satte denna definition baserad på rättspraxis och ökade sedan bekräftelsen av hadith, där Profeten (frid och välsignelser över honom) sade: “Du har bara från din ägare vad du åt och du dog eller du bar och du gjorde eller du gav välgörenhet och du spenderade.” [13]

Detta är den grund på vilken Ibn Khaldun skilde mellan två typer av pengar: försörjning och vinster. Eftersom människan inte bara arbetar för att tillgodose sina behov, utan också beräknar framtiden, och rädslan för villkorens fluktuationer, vare sig det är av rädsla för sig själv eller sina barn, driver henne att skaffa sig vinster som hon kan dra nytta av i framtiden. Detta innebär att Ibn Khaldun skilde mellan konsumtion (att tillfredsställa alla behov) och sparande, vilket motsvarar merarbete efter att ha uppfyllt alla behov. Det vill säga, Vinster enligt Ibn Khalduns synsätt liknar sparande i vår tid, till och med sparandet i sig varierar på Ibn Khalduns nivåer hur viktigt det än är och lika mycket som graden av utnyttjande av det. [14]

Människan behöver det som stärker och upprätthåller henne i alla skeden av hennes liv och faser (från födelse till död). Och naturen och vad den innehåller är utnyttjad för att möta människans behov, och när individen kan själv och överskrider svaghet och barndomen söker och arbetar för att förvärva vinster, för att spendera dem för att samla in sina behov och nödvändigheter, då är det nödvändigt att söka och arbeta för att få en pension och vinster, om pensionen är så mycket som behövs och behövs och individens välbefinnande och vad som är mer än så är en finansieringskälla för individens intressen, anses detta vara ett levebröd och att vad en person får eller vad han förvärvar är ett levebröd om han använder det för att spendera det i sitt intresse och hans behov. Pensionen är syftet med utkomsten och uppbörden av den, och utkomsten samlas in och förtjänas i olika former. [15]

– Aspekter av pension enligt Ibn Khaldun:

Ibn Khaldun anser att pensionsaspekten är fyra: emirat, handel, jordbruk och industri.

Första: Emiratet:

Emiratet är enligt Ibn Khaldun inte en naturlig doktrin om pension och inkluderar soldaten, polisen och den skriftlärde, vilket är den tidens kungliga pålagor och skatterna och avgifterna i vår tid.

Pensionens naturliga aspekter

Jordbruk, industri och handel är de naturliga pensionsobjekten.

A- Jordbruk:

– Ibn Khaldun anser att jordbruket ligger före alla sektorer eftersom det var enkelt och naturligt medfött inte behöver se ut eller vetenskap, och därför tillskrivs jordbruket i skapelsen Adam, mänsklighetens fader, som är dess lärare och den som är baserad på det, och det betyder att det är det äldsta pensionsobjektet och det mest lämpliga för naturen. [16]

Jordbruk enligt det moderna konceptet har blivit summan av arbete och metoder för markvård för att producera grödor och föda upp husdjur för att möta mänskliga behov, vilket innebär att jordbruket syftar till att producera jordbruksgrödor, fåglar, fjäderfä, boskap och deras produkter, och detta inkluderar: (spannmål, textilväxter, oljeväxter, vinstockar, aromatiska växter, medicinalväxter, blommor och trädgårdsodling, baljväxter, fruktträd, skogar och skogar, boskapsuppfödning, fågeluppfödning, mejeriprodukter, honungsproduktion, silkesproduktion, fisk, sniglar och skaldjur).

Sedan utvecklades jordbruksproduktionen mycket och gynnades av tekniska framsteg, när det gäller jordbruksmekanisering, gödselindustri och användning, och utvecklingen av raser med moderna vetenskapliga medel, och en ny industrigren, jordbruksindustrin, fann summan av industriella processer som utförs på grundval av jordbruksprodukter, som kan inkludera gödningsmedel, maskiner och procedurer som är nödvändiga för jordbruk och djurhållning. På grund av den stora utveckling som hade skett inom industrisektorn efter den industriella revolutionen och utvecklingen av transporter hade jordbruket tagit en plats efter industri och handel.

Jordbruksarbetet utförs av en grupp människor som är associerade med arbete i jorden och jordbruksverksamhet, som är bönder, och deras koppling till marken är antingen genom arten av det arbete de utför eller genom den form av inkomst de får från jordbruket, och vi kan urskilja följande kategorier av jordbrukare:

Den första kategorin: inkluderar lönearbetare inom jordbruket, som kan räknas som en del av arbetarklassen och får sin pension som lön för sitt arbete, sedan bönder per styck, som får en del av sin pension i avlönat arbete inom jordbruks- eller industrisektorn, och den andra delen genom att investera en bit mark som de arrenderar eller äger.

Den andra kategorin: inkluderar ägare som odlar en specifik investering utan att tillgripa användning av lönearbete och deras innehav är antingen i form av ägande eller kontrakt, och inkluderar också medelstora ägare som äger mark som vanligtvis förser dem med vad som är nödvändigt för deras familjers försörjning och underhållet av deras investeringar, förutom ett överskott under vissa år med en bra säsong som senare förvandlas till kapital.

Den tredje kategorin omfattar jordägare som anställer ett antal avlönade lantarbetare för att arbeta på deras mark. De är knutna till bönderna endast genom den inkomst som deras jordbruksinvesteringar ger dem som ett resultat av deras markägande, exploateringen av lönearbetarnas ansträngningar inom jordbruket och stölden av deras arbetskraft, och rör sig på så sätt mot en koncentration av storägande på bekostnad av ett minskat små- och medelstort ägande.

B- Bransch:

Ibn Khaldun säger att det är det andra (för jordbruket) och senare än det eftersom det är ett vetenskapligt redskap, i vilket idéer och ögon distraheras, och för detta finns det ofta bara hos folket i Hatra, som är senare än beduinerna och andra om honom, och i denna mening tillskrivs Idris, skapelsens andra fader, härrör det för dem efter honom från människor.[17]

Industrin har utvecklats mycket, särskilt efter den industriella revolutionen och uppfinningen av ångmaskinen, och utvecklingen av energikällor och typer, och industrin inkluderade den totala ekonomiska verksamheten som producerades, vilket är helheten av de processer som bidrar till omvandlingen av råvaror som finns i naturen i olika former och produktionen av varor som används för att möta mänskliga behov. Industrier som producerar råvaror eller som producerar primär omvandling av råvaran kan kallas bas- eller tungindustrier, medan industrier som producerar varor för direkt användning kallas tillverkningsindustrier, och en distinktion kan också göras mellan stor mekaniserad industri och liten industri som ligger mycket nära hantverket.

När det gäller den horisontella näringsgrensindelningen kan följande näringsgrenar nämnas: utvinningsindustrin, järn-, stål- och stålindustrin, byggindustrin, den kemiska industrin, verkstadsindustrin, metall- och elindustrin, livsmedelsindustrin, textilindustrin, garveri- och läderindustrin, energiindustrin.

Industrin har utvecklats snabbt sedan 1700-talet, vilket ledde till industrisektorns framsteg över handels- och jordbrukssektorerna, särskilt i utvecklade länder (socialistiska eller kapitalistiska), och den första ekonomiska aktiviteten i den nationella ekonomin, och vi noterar ökningen av stora industrier som produceras för att distribueras till olika delar av världen och inte bara för lokal konsumtion. Industrin skiljer sig från jordbruket, som bygger på odling av mark och boskapsuppfödning, från hantverket, som huvudsakligen bygger på icke-kollektiv verksamhet, utan på individuell verksamhet eller familjeverksamhet, och från tjänster som syftar till att sätta jordbruks- och industriprodukter i händerna på konsumenten.

På varje stadium av den ekonomiska utvecklingen är vissa industrigrenar av större betydelse än andra och har rollen som generator, motor och motivation för den nationella ekonomin. Under andra hälften av 1900-talet fick följande industrigrenar stor betydelse inom elektronindustrin, flygindustrin, olja, järn och stål och bilar. Dessa industrigrenar skiljer sig genom följande fördelar från de övriga industrigrenarna:

 • Den spelar en viktig och beslutsam roll i förhållande till resten av de andra branscherna, på grund av den höga tekniska nivå som den har uppnått.
 • Sektorerna är mycket monopoliserade eftersom de kontrolleras av två eller tre grupper med full kontroll.
 • Sektorer där utländskt kapital domineras kraftigt.

c. Handel:

Om handel är normalt när det gäller att tjäna pengar och de flesta av dess sätt och doktriner är knep för att uppnå mellan de två värdena i att köpa och sälja för att få fördelen av att tjäna på den belöningen, så tillåter sharia vinster eftersom det är ett spel, men det är inte att ta andras pengar gratis, så det är specialiserat på laglighet. [18]

Handel här är rörelsen av råvaruhandel som sker direkt eller genom valutan, och köp och försäljning är grunden för handel, men när varor byts direkt betyder det byteshandel, medan utbyte genom valuta sker på tre sätt:

1- Kommersiellt utbyte, vilket är försäljningen i utbyte mot att köparen betalar varornas värde kontant och denna köpare är den sista konsumenten av dessa varor.

2- Bilateralt utbyte är en försäljning som ger köparen en rabatt som erhålls genom en efterföljande försäljning av det han köpt och när varan levereras till den sista konsumenten.

Här  används en tredje personlighet mellan säljaren och köparen, som utför säljarens och köparens uppgift att verkligen leverera varan till de platser där den konsumeras, och den tredje personen kan vara en materiell eller juridisk person och kan vara en köpman eller en stat.

– Stadier i affärsprocessen:

Affärsprocessen går igenom två huvudsteg: köp och försäljning:

Det första steget – köp: är att få en vara eller tjänst till ett kontantpris, som skiljer köp från byteshandel är den förmedlande roll som pengar spelar, oavsett om de representeras av kontanter eller villkorlig betalning. Inköp utförs enligt flera metoder, varav de viktigaste är:

 • Kontantköp och processen att betala pengar för varornas värde under köpprocessen.
 • Inköp i omgångar, där varan tas emot direkt i utbyte mot en pant att betala i på varandra följande delbetalningar, och detta görs genom att underteckna särskilda företagscertifikat till ett högre pris än att köpa kontant.
 • Kreditköp är tillhandahållande av varan och tjänsten direkt i utbyte mot ett åtagande att betala vid en senare tidpunkt som ska överenskommas mellan säljaren och köparen.

Köpet är relaterat till varans eller tjänstens bruksvärde, medan försäljningen är relaterad till bytesvärdet.

Det andra steget – försäljning: Det är tillhandahållandet av en vara eller tjänst i utbyte mot ett pris som överenskommits mellan säljaren och köparen, och när ett specifikt pris för varan eller tjänsten inte är överenskommet, utan snarare en vara byts mot en vara eller tjänst mot en tjänst, är denna process en byteshandel och inte en försäljning. Försäljningen är:

Antingen kontant försäljning: när betalning sker när säljaren levererar den sålda varan eller tjänsten till köparen.

eller försäljning för en viss tid, ett avtal genom vilket säljaren kan återfå värdet av de sålda varorna efter en viss tid från köparen som tog emot varorna och begärde uppskov med betalningen till en senare tidpunkt. Försäljningen är slutförd när avtalet mellan säljaren och köparen är tydligt om den vara eller tjänst som är föremål för försäljningen och om priset, oavsett betalningssätt, och när det inte finns någon sådan tydlighet blir försäljningen ofullständig. [19]

Typer av handel i vår tid:

Handeln i vår tid är av två slag:

1- Intern handel – Det är rörligheten för varor och tjänster mellan medborgare inom samma land.

2- Utrikeshandel – relaterad till handelsutbyten på internationell nivå och detta utbyte sker mellan industriella eller kommersiella företag kopplade till olika länder, och utrikeshandel inkluderar två typer av utbyte:

Export, som är ett lands försäljning till andra länder.

Import, som är ett lands inköp från andra länder.

Utrikeshandeln är baserad på överskottsproduktion, som i sin varuform kan flyttas från ett land till ett annat på grund av den enkla tillgången på kapacitet att genomföra processen att flytta dessa varor och varor mellan länder.

Av det ovan sagda kan vi konstatera att det inte finns några hedervärda gärningar och oärliga gärningar, om vi inte mäter måttet av allmän nytta och landets och folkets godhet, de mest välgörande gärningarna för allmänheten är naturligtvis mer hedervärda än andra, och det mest hedervärda levebrödet är det levebröd som kommer från handens slit. Därför kan länders uppbyggnad, tillväxt och utveckling och uppnåendet av befolkningens välfärd endast uppnås genom hårt arbete, slit och ökad produktion.

– Ibn Khaldun och modern ekonomi:

Den slutsats som Ibn Khaldun kom fram till i det andra kapitlet av sin introduktion när han forskade om beduinsk urbanism är: (Skillnaden mellan generationer i deras villkor är skillnaden mellan deras bin och pensionen) ledde honom med nödvändighet till att studera flera ekonomiska påståenden som anses vara hörnstenen i modern ekonomi, såsom studiet av de produktionsmetoder som successiva mänskliga samhällen, och de senares övergång från nomadism till civilisation, det vill säga från jordbruk till industri och handel:  (När det gäller jordbruk, industri och handel är de pensionernas naturliga ansikten. När det gäller jordbruket ligger det i synnerhet före dem alla. När det gäller industrin kommer den i andra hand och senare, eftersom den är komplex och vetenskaplig där idéer och uppmärksamhet distraheras, och därför finns den ofta bara hos folket i Hatra, som är senare än beduinerna och näst efter honom.) [20]

Ibn Khaldun fokuserade på industrin, vilket gjorde den till den främsta orsaken till civilisationens välstånd: (Hantverket fullbordas av den urbana urbanismens perfektion och överflöd. Han tog upp talesättet om arbetsdelning att (den mänskliga arten existerar inte annat än genom samarbete) på grund av människans oförmåga att tillgodose alla sina behov, oavsett hennes förmåga ensam, eftersom hantverken i den mänskliga arten är många med det överflöd av verk som cirkulerar i urbaniseringen. De är så att de utesluts från inventeringen och inte tas genom räkning, såsom: jordbruk, konstruktion, sömnad, snickeri, stickning, obstetrik, papper och medicin. När det gäller frågan om värde är det, enligt Ibn Khalduns synsätt, värdet av mänskliga verk: vet att det som gynnar en person och förvärvar från ekonomin, om det är ett av hantverken, då är nyttan av det förvärvade från det värdet av hans arbete. Det finns bara arbete, som att snickra och sy med trä och spinna, men arbetet i dem blir mer och mer värdefullt, och om det inte är handel, måste värdet av denna nytta och detta värde ingå i värdet av det arbete med vilket det erhölls, ty utan arbetet skulle dess värde inte ha erhållits. Det visar sig att alla fördelar och vinster är värden av mänskligt handlande.) Han förlorade inte heller talesättet (övervärde) ur sikte, även om han inte tog upp det på djupet när han exponerades för prestigeägaren: (och allt som skulle göras där ersättningen för arbetet används av människor utan ersättning, så värdena på dessa verk är tillgängliga på den, det är mellan värdena på de verk han förvärvar, och andra värden som kallar honom behovet av att ta ut dem, så att de är tillgängliga, och prestigeägarens verk är stora, så de gynnar de rika så snart som möjligt, och det ökar med de återstående dagarna och rikedomen.

Av allt detta kan vi säga att Ibn Khalduns arbete och hans avvisande av direkt statlig inblandning i produktion och handel på grund av den ekonomiska skada det medför. Enligt hans uppfattning driver statens behov av att täcka sina ökande utgifter den mot ett sådant ingripande, men resultatet blir då det motsatta till avsikten. Ibn Khaldun skriver: “Ni skall veta att om staten begränsar sin insamling med den lyx som vi har tillhandahållit och det stora antalet returer och utgifter och begränsningen av intäkterna från insamlingen för att täcka dess behov och utgifter, och behöver mer pengar och insamling, då läggs accisen på försäljningen av undersåtarna och deras marknader som vi har presenterat och ibland genom att höja titlarna (skattesatserna; priserna) på accisen om den har införts tidigare, och ibland genom att dela arbetare och insamlare och äga (absorbera) deras ben, när de ser att de har fått något användbart från insamlingspengarna som inte visas av kontot (revisorerna), och ibland Genom att skapa handel och jordbruk har sultanen namnet skatt (i beskattningens namn), när de ser köpmän och bönder få ränta och avkastning med lätthet av sina pengar, och att profiten står i proportion till kapitalet. De köper in djur och växter för att köpa varor och utsätter dem för marknadsöverföringar, och de beräknar detta genom att generera insamling och öka fördelarna. Stort misstag och skada på wavs på flera sätt.

Det föregående visar oss att Ibn Khalduns introduktion anses vara den första encyklopedin inom humaniora, men det är det första allmänna encyklopediska verket omkring fem århundraden före uppkomsten av encyklopediernas era. [21]

– Slutsats: Betydelsen av Ibn Khalduns ekonomiska tänkande:

Betydelsen av Ibn Khalduns ekonomiska tänkande framträder genom hans vetenskapliga metod, och hans idéer är ett verktyg för att analysera en speciell kvalitet hos samhällen som har existerat i århundraden. Kunskap om ekonomiska idéer i dessa samhällen gör det möjligt för oss att förstå många av mänsklighetens utvecklingar. Att studera dem är ett sätt att uppfatta den historiska materialismen i allmänhet. På samma sätt som analysen av den socioekonomiska konfigurationens evolutionära förlopp från kommunalism till slaveri till feodalt samhälle till kapitalistiskt samhälle gjorde det möjligt för Marx att förstå Socioekonomiska fenomen och problem från hans tid i Europa, med utgångspunkt i historisk materialism, och kastar också ljus för att illustrera utvecklingen av det mänskliga samhället, studiet av Ibn Khalduns socioekonomiska modeller gör det möjligt för oss att förstå många utvecklingar i denna del av världen, nämligen den islamiska världen.

Om de många undersökningar som presenterats för oss av forskaren Ibn Khaldun har försökt visa vikten av hans tänkande i förhållande till sociala eller ekonomiska ämnen, har dessa undersökningar gjort vetenskapen stora tjänster, eftersom de har introducerat oss till ett viktigt stadium i utvecklingen av det mänskliga tänkandet. Ju djupare vi undersöker och skärskådar Khalduns tänkande, desto viktigare upptäckter når vi, eftersom stadiet för uppkomsten av en ny vetenskap, såsom vetenskapen om urbanism, som Ibn Khaldun skapade till existens, inte kan passeras snabbt eller ignoreras och förbises. [22]

Ibn Khaldun är fortfarande en av de lysande stjärnorna som bidrog till att berika civilisationen, sociologin och det ekonomiska tänkandet. Han är den viktigaste och mest inflytelserika personen inom historia och sociologi. För att förstå och uppskatta vad Ibn Khaldun åstadkom måste man forska i hans liv, teorier och idéer. Han levde sitt liv som forskare och inspiratör, sökte stabilitet och ville påverka. Han kom från en familj av vetenskapsmän och politiker och hade för avsikt att leva upp till förväntningarna.

Prof. Dr. Moustafa El-Abdallah Al Kafry

Fakulteten för ekonomi – Damaskus universitet

E-post: Moustafa.alkafri@gmail.com

Referenser:

 1. Tayseer Sheikh Al-Ard, Ibn Khaldun, Dar Al-Anwar, Beirut 1966, s. 14.
 2. Ibn Khaldun, Introduktion till Ibn Khaldun och hans resa västerut och österut, Lebanese Book House Publications, Beirut.
 3. Sobhi Mahamsanis doktorsavhandling med titeln:

Les idees economiques d’ Ibn Khaldoun, redigering av Bose Frees Lyon 1932.

 1. Abdel Majid Meziane, The Economic Theories of Ibn Khaldun, National Company for Publishing and Distribution, Algeriet, 1981, s. 399-400.
 2. Ibn Khalduns historia.
 3. Introduktion till Ibn Khaldun, s. 381.
 4. kunskap, http://www.marefa.org/index.php/%D8%A7%D8%A8%D9%86_%D8%AE%D9%84%D8%AF%D9%88%D9%86#.D8.B9.D9.84.D9.85_.D8.A7.D9.84.D8.A7.D9.82.D8.AA.D8.B5.D8.A7.D8.AF

[1] – Tayseer Sheikh Al-Ard, Ibn Khaldun, Dar Al-Anwar, Beirut 1966, s. 14.

[2]  – Al-Asqalani, Ibn Hajar, Al-Durar Al-Ambush fi Ayyan Al-Precious Water, fotokopia av utgåvan av Hyderabad (1929-1930), House of Revival of Arab Heritage, Beirut, odaterad.

[3]  – Ibn Khaldun, Abd al-Rahman, Introduktion till Ibn Khaldun, ed. Darwish al-Juwaidi, Al-Asriya Library, Beirut, 1995.

[4]  – Tayseer Sheikh Al-Ard, Ibn Khaldun, Dar Al-Anwar, Beirut 1966, s. 14.

[5]  – I slutet av sin introduktion säger författaren: “Jag har skrivit klart och skrivit denna första del före revidering och korrigering, under en femmånadersperiod som slutar i mitten av 779 [november 1377]. Introduction, s. 481, vol. 3, även Ibn Khaldun’s Introductions, s. 416.

[6]  – Tayseer Sheikh Al-Ard, tidigare källa, s. 20-23.

[7]  – Ibn Khaldun, Introduktion till Ibn Khaldun och hans resa västerut och österut, Lebanese Book House Publications, Beirut.

[8]  – Samma verk, s. 40-41.

[9]  – Se: Sobhi Mahmassanis doktorsavhandling med titeln:

Les idees economiques d’ Ibn Khaldoun, redigering av Bose Frees Lyon 1932.

[10]  – Dr. Abdelmajid Meziane, The Economic Theories of Ibn Khaldun, National Company for Publishing and Distribution, Algeriet, 1981, s. 399-400.

[11]  – Samma verk, s. 398.

[12]  – Ibn Khalduns historia.

[13]  – Introduktion till Ibn Khaldun, s. 381.

[14]  – Se: Dr. Abdul Majeed Meziane, tidigare källa, s. 337.

[15] – Inledning, s. 380.

[16]  – Ibidem. – Se: Inledning, s. 406.

[17]  – Introduktion till Ibn Khaldun, s. 383.

[18]  – Introduktion till Ibn Khaldun, s. 383 – Se: Muqaddimah Ibn Khaldun, s. 394.

[19]  – Introduktion till Ibn Khaldun, s. 383.

[20]  – Introduktion till Ibn Khaldun, s. 386.

[21]  -kunskap

http://www.marefa.org/index.php/%D8%A7%D8%A8%D9%86_%D8%AE%D9%84%D8%AF%D9%88%D9%86#.D8.B9.D9.84.D9.85_.D8.A7.D9.84.D8.A7.D9.82.D8.AA.D8.B5.D8.A7.D8.AF

[22]  – Dr. Abdul Majeed Al-Mezian, tidigare källa, s. 39.

اترك رد

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

16 − 15 =

آخر الأخبار